zondag 11 november 2018

Liveverslag: Audn, The Great Old Ones, Dodecahedron, Kjeld @ Leeuwarden (09-11-2018)

Vrijdagavond 9 november 2018: tijd voor het maandelijkse portie black metal in Neushoorn (Leeuwarden), met deze keer de Friese band Kjeld, het obscure Dodecahedron, H.P.Lovecraft-adepten TGOO en Audn uit IJsland.

Terwijl Douwe Bob in de uitverkochte grote zaal begon te spelen, betraden de lokale helden van
Kjeld het podium in de kleine zaal, om af te trappen met drie tracks van hun debuutalbum Skym.
Zoals van tevoren beloofd werd daarna de complete EP 'Banier fan Frisia' gespeeld, bij vinyl-fanaten beter bekend als de Friese helft van de split met Wederganger. Het geluid was bijna identiek aan hoe de nummers op cd klinken. Voor mij blijft de vraag staan: is het de fantastische gitaarsound, of loopt er stiekem een bandje mee met toetspartijen? Wat het antwoord ook is, Kjeld kun je er wel bij hebben.

Dodecahedron is wel een dingetje in metalland en speelt zeker geen zuiver zwart metaal. Wat mij
betreft leunen ze meer aan tegen Textures of Meshuggah. Vooral laatstgenoemde is niet mijn ding. In de tweede helft van de set verkaste ik dan ook naar de snackbar om een acute hongerklop te stoppen.

Het Franse gezelschap The Great Old Ones heeft drie gitaristen en zet die in om zeer geslaagde
gelaagde black metal neer te zetten. Van rustig getokkel tot geweld op hoge snelheid; TGOO neemt je mee op een muzikale reis. Live komt daarbij de nodige rook en een mooie lichtshow, waarin vijf schimmen je uit de werkelijkheid losweken. Tof.

Audn klinkt op het eerste gehoor als obligate 90's black metal, maar dan zonder sneu karakter, zonder toetsen en zonder corpse paint. Van alle flauwekul gestript blijft er een mooi uitgesponnen aangename atmosfeer over. Ideaal om bij weg te dromen of extra van een kater te genieten. Of om te draaien terwijl je 's nachts je auto over verlaten landweggetjes naar huis stuurt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

AnVision - Love & Hate (8,3/10)

Via BigBadWolf Records ontving ik een prachtige digipak van AnVion's nieuwe album 'Love & Hate'. De tegenstelling in de tite...